Ahkio ponille projekti

Talvi antaa parastaan ja lunta on tullut ympäri Suomea, mitäs kivaa sitä voisikaan valjakkoponin kanssa harrastaa? Tässä ohjeet miten on ahkioon kehitetty aisat ja laitettu ponin perään. 

Otathan huomioon, että jokainen tekee "virityksiä" omalla vastuullaan.
Tämän lisäksi muista totuttaa poni ahkioon (mm. ääni ja paino) ja aisoihin. Aisat tulevat tässä lähemmäksi ponin jalkoja kuin valjakkovaunuissa.

Tarvitset:
Ahkion - peruspulkka ei ihan riitä, mutta esimerkiksi pilkkiahkioissa on tukevampia ja isompia vaihtoehtoja
Aisat, tähän sopii kaksi sopivan paksuista puuta/rankaa metsästä. (Muista maanomistajan lupa ennen kuin kaatelet puita toisten mailta)
2 kappaletta pylpyröitä (veneilytarvikeosastolta, esim. Bilteman valikoimasta löytyy)
12mm vahvuinen kierretappi
2 kappaletta 12mm kierretappiin sopivaa lukkomutteria
2 kappaletta 12mm kierratappiin sopivaa prikkaa
2 kappaletta skuuttihakaa (samoin veneilytarvikeostastolta, esim. Bilteman valikoimasta löytyy)
Köyttä

Näiden lisäksi tarvitset:
Porakoneen ja siihen 12mm terän ja pylpyröitä varten reikäsahan.
Rälläkkä kierretapin lyhentämistä varten.
Käsisaha puiden kaatamista ja lyhentämistä varten oikeaan mittaan.

Homman voi aloittaa hakemalla sopivat aisat. Aisojen pituus riippuu ponin koosta. Itse olen todennut, että mieluummin vähän liian pitkät, jotta ponin jalat eivät ole ahkion kyydissä. Olen toteuttanut kaksi ahkiota, joista pienen shetlanninponin ahkion aisat ovat 200cm ja 121cm säkäisen ponin aisat 230cm pitkät. 

Tämän jälkeen tehdään ahkion sivuihin mahdollisimman eteen ja yläreunaan 12mm poran terällä reiät kierretappia varten. Molemmille puolille mahdollisimman samalle korkeudelle, että kierretappi on suorassa. Tämän jälkeen kierretapin korkeudelle ahkion etureunan sivuihin kaksi reikää pylpyröitä varten. Tehdään myös aisoihin 12mm poran terällä reiät toiseen päähän. 

Nyt voidaan aloittaa kokoaminen. Työnnetään kierretappi ahkion sivusta reiästä sisään ja pylpyrälle tehdyn reiän kohdalla pujotetaan pylpyrä kierretappiin, toistetaan toisen reiän kohdalla. Kierretappi tulee ulos ahkion toiseen laitaan laitetusta reiästä. Tämä jälkeen molemmille puolille ahkiota pujotetaan kierretappiin aisat, jonka jälkeen prikat ja lukkomutterit. Lukkomutterit kiristetään sopivalle kireydelle, jonka jälkeen kierretappi lyhennetään rälläkällä. 

Nyt enää tarvitsee pujottaa köysi pylpyröiden läpi ja solmia päihin kiinni skuuttihaat. Oikean mitan köydelle saat kun ensimmäisen kerran kiinnität ponin perään. Huomaa että kuten aina valjakkovaljastuksessa, tässäkin vedon tulee olla vetoliinoilla, ei aisoilla. Vedon saa oikeaksi köyden mittaa säätämällä.

Kehitysideoita:
Nythän tällä systeemillä kuskin tehtäväksi jää vahtia ettei ahkio valu alamäessä ponin jalkoihin. Tämän voisi estää tekemällä aisaan stopperin, mikä estää ettei aisa voi liukua tiettyä matkaa pidemmälle aisalenkissä. Toinen mahdollisuus olisi tehdä aisan toiseenkin päähän reikä mihin kiinnittäisi esimerkiksi ison palohaan. Jolloin kiinnittäessä tämä palohaka tulisi kiinni aisalenkkiin, aisaloopin tapaan, joten aisa ei pääsisi liukumaan aisalenkissä eteenpäin, eikä näin ollen ahkio ponin jalkoihin.  
 

Ajelulle talvisiin maisemiin

Nyt kun kaikki on valmista ja poni totutettu ahkioon on aika lähteä nauttimaan talvisesta luonnosta. 

Kuvat ja teksti © 2021 Valjakkoajoseura ry