Erilaiset vaunut

Valjakkoajoa voidaan harjoitella hyvin erilaisilla vaunuilla. Valjakkoajossa puhutaan vaunuista, eikä kärryistä. Valjakkovaunujen ja perinteisten koppakärryjen suurin ero on kiinnitys. Vaunuissa veto tulee vetoliinoilla ja koppakärryissä veto on selustimessa. Koppakärryjä voidaan "tuunata" valjakkovaljastukselle sopivat kiinnittämällä niihin vetokarttu, johon saadaan vetoliinat kiinni. Paneudutaan tässä jutussa kuitenkin erilaisiin varsinaisiin valjakkovaunuihin. Tästä aiheesta löytyy myös juttua meidän seuran instagram-tililtä @valjakkotohtori.

Vaunuista löytyy yksi- ja kaksiakselisia vaunuja, sekä maraton- että juhlavaunuja. Mitä näillä kaikilla sitten on eroja ja mikä sopii mihinkäkin tilanteeseen? 

Yksiakselistavaunua suositaan pienillä poneilla syystä, että vaunu on selvästi kaksiakselista vaunua kevyempi. Mistä sitten näitä vaunuja löytyy? Markkinoilla on Suomestakin saatavia ns. edullisempia vaunuja, mutta niissä saattaa olla esimerkiksi puutteita turvallisuuteen liittyvissä osissa. Tämän lisäksi yksiakselisia nk. rockardeja löytyy Tidaholmilta, ECC:ltä ja Glinkowskilta. Kevyimmästä päästä ainakin Tidaholmvagnari'in 203 rockardit, jotka painavat vain noin 60kg.